keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Edelleen joukkuekisailusta

(Tämä on aivovoimistelua versio xx)

Sarjapelitoiminnan perusajatuksia on toimiva sarjaohjelma.
Hyvä ja luotettava ohjelma antaa rungon pelaajan ajankäytön suunnittelulle.

Toinen perustekijä on sopivan pelimuodon löytäminen.

Kaikille ei sovi EP:n Piirisarjan mukainen 4-miehisjoukkue ( naisilla 3 ) epämääräisine peliviikkoineen.
Nykyään monet meistä pelaajista on sellaisessa asemassa työelämässä, että koko viikon jättäminen vapaaksi mahdollista Piirisarjan ottelua varten ei ole mahdollista. Vaihtoehtoja on silloin vain yksi ja sarja jää pelaamatta.

Mitä asialle voisi tehdä?
Ensimmäinen vaihtoehto on tehdä Piirisarjaan selkeä peliohjelma sovittuine pelipäivineen ja kellonaikoineen. Kalenteriin tulee tietyt varaukset ja myöhemmin tulevat menot ja palaverit voi sovitella kalenterissa jo olevien merkintöjen mukaan.
Toinen asia on sitten tuo pelimuodon pituus. Matsi ei saisi kestää 2,5 tuntia pitempään. Klo 21 alkaa olla takarajalla työssäkäyvälle pelaajalle. Liikkuminen pelipaikalta kotiin vie tunnin puolitoista eli lepoaikaa harrastuksen jälkeen ennen työaikaa jäisi vielä riittävästi.

Toinen vaihtoehto: jos aikaraja klo 21 on hankala sovittaa nykyiseen pelitapaan, niin perustetaan toinen sarja. Siinä sarjassa pelitapa on sellainen, että pelit ovat ohi sopivaan aikaan. Nyrkkisääntönä voisi olla esim. ”jos Urheiluruutu jää näkemättä, niin kotiin ehtii Tulosruutuun mennessä.”

Eli vaihtoehto kakkosen täydennyssarja: pelataan kolmen hengen joukkuesarja.
Ottelussa on kolme singeliä ja kolme paria. Singelit 501/3 ja parit 601/3. Kaikille 3 matsia ja yhdellä taululla.
klo 18.00 aloitus ja klo 21.00 loppuu.
Jos pelataan 6 joukkueen lohkoissa, niin kaksinkertaisella sarjasysteemillä jokaiselle tulee 10 kierrosta, joista 5 kotona. Joka toinen viikko pelaten sarja kestää 20 viikkoa + joulun ja uudenvuoden tauot sekä hiihtolomat huomioiden. Suurin piirtein lokakuun alusta maaliskuun lopulle.
Yhdellä taululla pelaten tämä mahdollistaa että koko lohko pelataan yhdessä paikassa. Kolme taulua riittää. Pelipaikka olisi aika otettu jos taataan, että joka toinen viikko tulee 18 pelaajaa kisailemaan.
Ensimmäisen kauden jälkeen joukkueita voidaan jakaa tasojensa mukaisiin lohkoihin. Kuitenkin siten että aina kauden päätteeksi pelataan play-offit ja nousukarsinnat.

Jos joka toinen viikko on ns. perinteistä piirisarjaa ja joka toinen viikko perinteistä vapaata sarjaa, niin aktiiville pelaajalle tulee 20 viikkoa tasaista pelaamista koko ajan vähenevien viikkokisojen sijaan.

Lähtökohta eli niille jotka eivät EP:n Piirisarjaa tunne
501/3/17 kahdella taululla
Minimi 9 matsia, joista kahdeksan pelataan kahdella taululla samanaikaisesti. Kestolaskelmana á 25 min on n. 1h 40 min. Siihen päälle yksi ottelu ja ollaan hieman yli 2 tunnin peliajassa. Siis lyhyin mahdollinen peliaika ns. tavallisten pelaajien tahkoamana. Huiput pelaavat tietysti nopeammin.
Pisin ottelu on koko 17 matsin pelaaminen, joista 14 heitetään käyttäen kahta taulua. 7 kertaa 25 min on kolme tuntia ja päälle reilu tunti yhdellä taululla pelaten. 4 tunnin kesto on liikaa. Jos toinen joukkueista menee jo aikaisessa vaiheessa esim. 7-3 johtoon ja aletaan pelata yhdellä taululla, niin 5 tuntiakaan ei riitä.

2 kommenttia:

Joa.K kirjoitti...

Me olemme löytäneet dartsin pariin tänä vuonna. Kävimme Iso-Britanniassa lomailemassa ja siellä darts taulu näytti löytyvän jokaisesta pubista ja usein vielä aktiivisesti käytössä. Hyviä ajatuksia Ep.n piirisarjasta, täytyykin tutustua enemmän, miten lajia pelataan piirisarja tasolla. https://biljardi.fi/tuote-osasto/darts/

daniel kirjoitti...

Onko darts kovin vaikea oppia? Minua laji kiehtoo todella paljon. Siksi onkin mukava lukea näitä postauksia. Tuo mainitsemasi selkeä peliohjelma voisikin olla toimiva.