Kesällä on aikaa erilaisille ajatelmille ja myös hajatelmille.
Kirjaan tähän muutaman koskien viikkokisaa ja jalostan niitä joskus kun muistan, jaksan tai viitsin.
1) tasoitus
Useassa viikkokisassa on käytössä tasoitus, mutta vain naisille. Eli Suomen ykkönen Sari Nikula saa tasoitusta ketä tahansa miestä vastaan. Siis vain olemalla nainen! Varsinainen tasoitus... Sari tosin ei taida tasoitusta käyttää, koska onhan aika naurettavaa jos n. 19 pisteen keskiarvolla pelaava saa TASOITUSTA 15-16 pisteen keskiarvolla pelaavaa miestä vastaan. Kun tasoitus on vielä 10% niin Sarin tapauksessa mies häviää 10-15 pistettä per heittokierros. Se tekee 80-120 pistettä 501:stä kohden.
Naisten tasoitus on usein paikallaan kun keskivertopelaajat kohtaavat toisensa.
Mitä jos tasoitus annetaan viikkokisassa voittojen mukaan. +10 pistettä per voitettu ottelu ja -10 pistettä tappion takia. Pisteitä kertyy ja vähenee tasaisesti kunnes tulee se taso vastaan joka vastaa pelitaitoja. Uusi pelaaja alkaa aina nollilta ja se jos mikä pistää pelaajia kiertämään. Huippupelaajalla voi olla omassa viikkokisassa 200 pistettä lisälastia ja silloin tekee mieli mennä naapurin kisaan aina silloin tällöin. Toisaalta huippupelaajia vilisevässä kisassa aletaan nähdä naapurin sällejä, kun ns. päänahkoja on tarjolla. Toki huipun tasoitus laskee tappioiden takia ja seuraavalla kerralla tulee taas pataan, mutta on se voitto aina voitto.
Voittolisät ovat voimassa aina tietyn jakson ajan ja joko nollantuvat kerralla tai kisa kerrallaan. Lisät ovat kisassa aina samat eli voittopisteet tulevat voimaan vasta seuraavassa kisassa.
Jos tuo 10 pisteen lisääminen/vähentäminen ei saa kannatusta, niin laitetaan DTM-ajojen mukaisesti voittajille ja muille kärkipelaajille painolastia. Viikkokisan voitosta +40 pist, kakkoselle +20 ja kolmoselle +10. Pisteet ovat riippakivenä jonkun jakson ajan esim. 4 viikkoa.
Tasoituksilla voitaisiin saada kisoihin mukaan myös keskivertopelaajia. Nyt muutamat kärkinimet tappavat kisainnon kiertämällä kisasta toiseen ja voittamalla ne vuorotellen. Jos nämä hyvät pelaajat joutuisivat pelaamaan koko ajan oman taitotasonsa ylärajalla niin viikkokisasta olisi se hyöty mikä pitääkin eli kehittää pelillisiä taitoja. Helpot pelit ovat taannuttavia ja liian helpot voitot vievät todellisiin voittoihin vaadittavan terävyyden mennessään.
2) viikkokisan vetäjä
Jaksan kummastella kerhon jos toisen haluttomuutta korvata viikkokisan vetäjälle mitään kisan vetämisestä. Onneksi joissain paikoin vetäjä saa juomalappuja tai muita "korvikkeita".
Ilmainen viikkokisa samalla kun vedät kisaa ei ole korvaus! Ei se pelaaminen ole hauskaa kun samalla pitää katsella miten pelit etenevät ja meneekö joku sorkkimaan sitä pelikaaviota ollessasi taululla tai ajattelee auttavansa kun pistää pelejä eteenpäin. Väärässä järjestyksessä tietysti.
Vetäjä on usein myös kerhon veturi ja häneen kannattaa panostaa samalla tavoin kuin niihin hyviin pelaajiin. Jos korvaus olisi edes n. 10 euroa per kisa, niin säästämällä vetäjä saisi kasaan pienen potin jolla tehdä reissu vaikka Swedish Openiin tai yhden illan syömiset Catalonia Openissa.
Viikkokisa kestää 4-6 tuntia ja lapsenvahdit saavat n. 5 euroa pimeältä tunnilta. Tuolla tavoin laskien korvaus viikkokisasta pitäisi olla 20-30 euroa illalta. Kun lapsia on yleensä kymmenkunta niin korvauksen pitäisi olla vielä reilumpi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti